Volvo

Om het verkeersbeeld in Oost-Berlijn te verinternationaliseren, importeerde de DDR 1.000 Volvo’s van het type 244 DLS. In ruil voor Oost-Duits bier leverde de Zweden de auto’s.

Om in aanmerking te komen voor zo’n nieuwe Volvo had toch wel wat voeten in aarde. Zo moest je minimaal een jaar ingeschreven staan op de wachtlijst voor nieuwe auto’s. Met dit formulier kon je naar de autodealer aan ‘Unter den Linden’. Na een maand wachten en 42.600,- Ost-Mark armer was je de nieuwe eigenaar.
Echter, het was maar bij een beperkt groepje ingewijden bekend dat er Volvo’s te koop waren. Bovendien was het bedrag van 42.600,- Ost-Mark astronomisch hoog.

Ook voor het vervoer van de ‘hoge heren’ werden Volvo’s gebruikt. Hiervoor het regime beschikking over de types 245, 264TE en de 760GLE. Deze auto’s werden in Zweden gekocht en daarna naar Italië verscheept om ze daar te laten verlengen.


Ook het regeringsziekenhuis in Oost-Berlijn had een paar Volvo’s. Dit was het enige ziekenhuis in de DDR (en wellicht van alle landen achter het IJzeren gordijn) die gebruik konden maken van vier Volvo 265 ambulances. Naast stationering bij het regeringsziekenhuis maakte één van deze ambulances geregeld deel uit van het konvooi als de staatsleider Erich Honecker ergens op bezoek ging.

 Terug    Terug naar buitenlandse auto's